LifeVac
LifeVac hulpmiddel bij verstikking
LifeVac is een gepatenteerd anti-verstikking apparaat dat snel en veilig obstructies verwijdert wanneer iemand aan het stikken is. LifeVac is wereldwijd geclassificeerd als een ‘Medical device Klasse 1’.
Hoe werkt de LifeVac?
LifeVac heeft een uniek eenrichtingsventiel dat bij het indrukken geen lucht toelaat, waardoor de desbetreffende obstructie niet verder in de luchtpijp kan worden geduwd. De negatieve druk die wordt gegenereerd door de zuigkracht is drie keer groter dan de hoogste geregistreerde buikstoot (Heimlich). LifeVac genereert meer dan 300 mmHg aan zuigkracht. De duur hiervan is minimaal, waardoor LifeVac veilig en effectief is.
Gebruiksaanwijzing
Plaats het masker over de mond en neus van het slachtoffer. Druk naar beneden om zuigkracht te creëren. De duur van de zuigbeweging is minimaal, waardoor LifeVac veilig en effectief is. Trek nu weer omhoog en de obstructie zal uit de keel van het slachtoffer komen.
Veelgestelde vragen
Bij wie kan de LifeVac gebruikt worden?
De LifeVac kan gebruikt worden voor zowel kinderen als volwassenen. Kinderen zijn een risicogroep om te stikken en daarom is de LifeVac uitgerust met verschillende soorten maskers: het babymasker voorzien van wit herkenningsteken, het kinder-/jongvolwassen masker voorzien van geel herkenningsteken, het volwassenmasker voorzien van groen herkenningsteken, het grote masker voorzien zien van oranje herkenningsteken en het XL masker voorzien van roodherkenningsteken. Hierdoor is de LifeVac voor alle leeftijdsgroepen inzetbaar.
Kan de LifeVac hergebruikt worden?
De LifeVac is gemaakt voor eenmalig gebruik. Het is niet mogelijk om de LifeVac op een hygiënische manier te wassen. Waardoor het niet is toegestaan om het apparaat en/of het masker dat gebruikt is te hergebruiken.
Waarom staat de LifeVac niet in de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR)?
Omdat de richtlijnen van de NRR elke 5 jaar vernieuwd worden, is de LifeVac nog niet opgenomen in de laatste richtlijnen.
Maar mag de LifeVac dan wel gebruikt worden?
Iedereen mag en kan de LifeVac gebruiken indien het standaard Basic Life Support (BLS) Protocol niet succesvol is, of wanneer het slachtoffer het bewustzijn verliest. Het uitvoeren van het standaardprotocol is niet altijd effectief genoeg (alleen in 70% van de gevallen) en daarom is de LifeVac een extra levensreddende handeling die het verschil kan maken.
Is de LifeVac medisch getest?
De LifeVac is medisch getest d.m.v. meerdere onafhankelijke studies en medische publicaties. De studies hebben bewezen dat de LifeVac een 99% slagingskans heeft en dat de LifeVac veilig gebruikt kan worden zonder dat het slachtoffer er letsel aan overhoudt. Daarnaast is de LifeVac ook makkelijk te gebruiken door mensen zonder medische achtergrond.
Kan ik de LifeVac opnemen in mijn trainingen (als je een EHBO of BHV instructeur bent)?
Wij raden aan om de LifeVac te gebruiken als u anderen traint op het gebied van EHBO of BHV. Uiteraard dient eerst het standaard BLS-Protocol aangeleerd te worden aan cursisten en daarna de LifeVac.
Is de LifeVac gekeurd?
De LifeVac is gekeurd op de Europese (CE) en Amerikaanse (FDA) markt.